Er zijn van die dagen dat het allemaal niet gaat zoals je zou willen. Je kinderen luisteren slecht, ruimen niets op, treuzelen terwijl jij haast hebt, zeuren om toch wat langer op de computer of tablet te mogen en jij wordt alleen maar kribbiger.

Hoe herkenbaar is dit niet voor jou als ouder. Vraag jij je weleens af hoe het komt dat je de ene periode goed met alles om kan gaan en de andere periode niets loopt zoals jij wilt. Vaak heeft dat te maken met je eigen welzijn. Lees verder om te zien wat ze zelf kunt doen om alles weer op rolletjes te laten verlopen.

 

Smeer de rolletjes
Als de rolletjes niet goed gesmeerd zijn, gaat alles veel stugger en niet soepel. Soms kom je zelfs abrupt tot stilstand en val je. Hoe zorg je er nu voor dat de rolletjes gesmeerd blijven?
Gun jezelf me-time. Ga samen met een vriend(in) iets leuks doen. Pak een boek en start met lezen. Neem je partner mee uit eten of ga samen naar de film. Doe iets waar jij gelukkig van wordt. Iets wat jouw batterij weer oplaat. Als jij goed in je vel zit lopen de rolletjes een stuk soepeler.

 

Val en sta weer op
Soms gaan jouw rolletjes over een ruig terrein en heb je moeite om de blijven staan. Het kan best zijn dat je dan ten val komt. Blijf niet liggen. Sta op. Kijk hoe je het ruige terrein kunt verlaten of kunt effenen. Als het terrein lange tijd ruig blijft, kan iemand van buiten af je helpen om het terrein te verlaten. Wees niet bang om hulp te vragen of zoeken.

 

Stel je verwachtingen bij
Als je verwachtingen te hoog zijn of niet realistisch, wil je harder dan je rolletjes aan kunnen. Bedenk dan dat je beter je verwachtingen kunt opdelen in kleinere doelen/tussenstappen. Je doet er dan wel langer over om je doel te bereiken maar het gaat een stuk soepeler. Je rolletjes zullen zo ook minder slijten en je komt uiteindelijk veel verder. Het opdelen in kleinere doelen heeft ook als voordeel dat je ieder tussenstap kunt vieren zodra je deze behaald hebt.

 

Geniet van hetgeen wel goed gaat
Als een van de rolletjes niet goed draait, bedenk dan dat de andere het nog wel doen. Focus je op wat goed gaat. Ga voor jezelf na waarom dat ene rolletje niet soepel loopt. Wat kun je van de andere rolletjes leren om ook dit ene rolletje goed te laten draaien.

Mocht dat ene rolletje nu jouw kind zijn dat niet lekker in zijn vel zit, kom dan eens langs. We kunnen samen kijken hoe ook dat rolletje weer fijn mee gaat draaien in het geheel.