Het Belang van Zelfvertrouwen voor Tieners

Zelfvertrouwen. Een woord dat we allemaal kennen, maar wat betekent het eigenlijk? Heel simpel gezegd is zelfvertrouwen de mate waarin je vertrouwen hebt iets zelf te kunnen. Voor jouw tiener is dit vertrouwen cruciaal in hun ontwikkeling en dagelijks leven.

Het Gebrek aan Zelfvertrouwen Herkennen

Als moeder voel je het meteen als jouw tiener te weinig zelfvertrouwen heeft. Misschien zegt ze het zelfs wel tegen je. Maar wat kun je dan doen? Iedereen heeft een mate van zelfvertrouwen. Zonder enige zelfvertrouwen zou je thuis blijven en niets ondernemen. Alles wat je doet, heeft te maken met zelfvertrouwen. Bij de dingen die je vanzelfsprekend vindt, voel je niet dat je blaakt van zelfvertrouwen. Toch was er ooit een eerste keer dat je vertrouwen moest hebben in wat je ging doen.

Zelfvertrouwen Ontwikkelen door Ervaring

Zelfvertrouwen groeit door het durven aangaan van nieuwe dingen. Jouw kind vertrouwt erop dat ze het kan, dat het goed gaat. Bij minder zelfvertrouwen zul je je tiener stimuleren om dingen te ondernemen. Als zij het dan gedaan heeft, voelt ze een fijn gevoel en zal haar zelfvertrouwen groeien. Hoe vaker ze hetzelfde doet, hoe ‘normaler’ het wordt. Op een gegeven moment heeft ze niet eens meer door dat ze er zelfvertrouwen voor nodig had omdat het ‘gewoon’ is geworden.

De Rol van Positieve Ervaringen

Zelfvertrouwen begint al op jonge leeftijd. Ze gaat op ontdekkingstocht en ervaart dat ze dingen kan: zitten, lopen, praten, enzovoort. Als ze daarvoor geprezen wordt, groeit haar zelfvertrouwen. Maar wat als ze iets meemaakt wat niet helemaal goed gaat? Hoe vaker ze een negatieve ervaring heeft, hoe minder haar zelfvertrouwen wordt. Kijk samen met je kind hoe het komt dat ze een paar keer een negatieve ervaring heeft gehad. Hoe kunnen jullie ervoor zorgen dat ze weer een positieve ervaring krijgt?

Inzetten van Kwaliteiten en Talenten

Ga uit van haar kwaliteiten en talenten. Als ze weet waar ze goed in is, kan ze dat inzetten op momenten van twijfel of onzekerheid. De gedachte “ik heb geen zelfvertrouwen” is niet helpend. Ze heeft namelijk op een ander vlak wel zelfvertrouwen. Vertel haar dat ze minder zelfvertrouwen heeft op een specifiek gebied. Dat dat oké is en dat ze eraan kan werken om zich daar ook goed bij te gaan voelen.

Jouw Voorbeeldrol als Moeder

Als moeder heb jij een voorbeeldrol. Laat haar zien dat jij ook niet altijd alles doet zonder enig gevoel van angst (kan ik het wel, sla ik geen flater, wat nou als…). Vertel haar dat je de dingen dan toch doet en zo je zelfvertrouwen laat groeien. Ga eens met haar in gesprek en stel de volgende vragen:

  • Wie ben ik (je naam)?
  • Wat vind ik leuk om te doen?
  • Wat kan ik goed?
  • Wat wil ik bereiken?
  • Wanneer ben ik blij?

Hoe beter zij zichzelf leert kennen, hoe meer ze voelt dat ze zelfvertrouwen heeft. Ze leert dan ook om haar kwaliteiten en talenten zo in te zetten dat het in lastige situaties toch lukt.

Complimenten: De Kracht van Positieve Bekrachtiging

Zelfvertrouwen groeit ook van complimenten. Kan jouw kind complimenten daadwerkelijk ontvangen? Laat haar voelen wat het in haar lichaam doet als jij haar een compliment geeft. Als een tiener het lastig vindt om een compliment te ontvangen, is het vaak zo dat jij als moeder dat ook moeilijk vindt. Ga ermee aan de slag. Probeer een compliment binnen te laten komen en geniet ervan. Jij helpt dan ook je dochter.

Angsten en Zelfvertrouwen

Onder veel angsten zit ook een gebrek aan zelfvertrouwen. Denk aan:

  • Faalangst: onvoldoende vertrouwen hebben in jezelf dat je het kunt.
  • Sociale angst: onvoldoende vertrouwen hebben in jezelf dat je contact kunt leggen.
  • Hoogtevrees: onvoldoende vertrouwen hebben in jezelf dat je jezelf onder controle hebt en niet naar beneden springt.
  • Examenvrees: onvoldoende vertrouwen hebben in jezelf dat je geen black-out krijgt.

Laat Mij Jullie Helpen

Heeft jouw tiener angsten of te weinig zelfvertrouwen? Laat mij jullie helpen. Maak vrijblijvend een afspraak. Samen werken we aan het versterken van het zelfvertrouwen van jouw tiener, zodat zij met meer vertrouwen de toekomst tegemoet kan gaan.

 

NB

Overal waar moeder staat kun je ook vader of opvoeder lezen. 

Overal waar zij staat kan ook hij staan.