Bestaat de goede moeder? Heb je daar een diploma voor?

Als je iets wilt worden volg je een opleiding, een studie of een cursus. Voor het ouderschap niet. Daar hoef je geen opleiding voor te doen. Als je het wil en het is je gegeven word je op een dag moeder. De kleine wordt echter niet geboren met een handleiding erbij. Je mag als ouder alles zelf uitvinden, ontdekken en beslissen.

Als je het vroeger thuis goed had, zul je snel deze manier van opvoeden overnemen of in ieder geval delen van deze manier van opvoeden. Had je het thuis niet naar je zin, dan zul je het anders willen doen.

Ga je voor streng of niet streng voor traditioneel of modern? En zelfs als je daaruit kiest zal dat er voor iedereen anders uitzien.

Bestaat dè goede moeder?

Er komen dan meteen vragen bij mij naar boven. Wat is goed? Wie bepaalt die norm?

Als jij van binnen voelt dat je handelt uit liefde zullen goedbedoelde adviezen je niet raken. Zo’n advies voelt dan niet als kritiek. Je kunt ernaar luisteren en zelf beslissen wat je met het advies doet.

Hoe combineer jij het moederschap met je werk? Wat gebeurd er met je als iemand zegt dat je wel erg veel werkt en dat ze het zielig vindt dat jouw tiener een sleutelkind is. Voel jij je dan ineens niet meer een goede moeder? Ga je in de verdediging? Voel je in iedere vezel van je lichaam dat het jouw keuze is en als je goed voor jezelf zorgt dat dat ook goed voor je kind is.

Ik denk dat als jij vanuit liefde handelt, het beste met je kind voorhebt en echt aanwezig bent voor je kind, je een heel eind komt.

Kijk en luister naar je tiener. Probeer je tiener zo goed mogelijk te leren kennen. Je tiener verandert naar mate ze ouder wordt. Als jij je kind goed kent, dan voel je ook wanneer zij niet lekker in haar vel zit. Wees alert op signalen maar wees niet te bezorgd. Laat haar dingen zelf ontdekken en haar neus stoten en onderuitgaan. Als jij er bent om haar in liefde op te vangen en samen te kijken naar haar proces van ontwikkeling dan ben je een liefdevolle en betrokken moeder.