In het kwartaalblad Happi.kids (nr 4 – 2020) staat een prachtig artikel over EFT. In duidelijke bewoording wordt uitgelegd wat EFT is en hoe je het thuis zou kunnen inzetten voor je kind.

 

Waarom dan dit blog?

Jij vraagt je nu vast af waarom dan een blog over EFT. Ten eerste zal niet iedereen de Happi.kids hebben en ten tweede wil ik je graag aan de hand van echte praktijkvoorbeelden laten zien wat EFT kan betekenen en hoe ik ermee om ga in mijn praktijk.

 

Waar staat EFT voor?

Laat ik beginnen met het verklaren waar EFT voor staat. EFT is de afkorting voor Emotional Freedom Tecniques. Vrij vertaalt; een techniek om emotioneel vrij te zijn. Emotioneel vrij ben je als je een leven kunt leiden zonder last te hebben van negatieve emoties. Hoe vrij ben jij emotioneel?

 

Emoties

Er zijn vier basis emoties. Bang, blij, verdriet, boos. Naast deze 4 basis emoties zijn er enorm veel emoties te benoemen. Ieder emotie doet iets met je gevoel, je lichaam en je gezichtsuitdrukking. Emoties ontstaan meestal spontaan. Je reageert vanuit je onderbewuste. Je bedenkt niet van tevoren nu ga ik lachen want dit is grappig of nu word ik verdrietig want dit is niet leuk. Emoties worden gekoppeld aan eerdere ervaringen waardoor je vanuit het onderbewuste op een bepaalde manier reageert op een situatie.

Wist je trouwens dat van alles wat je doet, je maar 3 tot 5% bewust doet? Daarom is het ook lastig om patronen die zijn aangeleerd, weer af te leren. Daar moet je dan bewust mee bezig zijn. Dat geld dus ook voor negatieve emoties die op ervaringen zitten.

 

Opnieuw labelen

Aan de kinderen in mijn praktijk leg ik het als volgt uit:

Je maakt iets mee wat niet fijn was. Bijv. je wilde een kat aaien en die haalde ineens naar je uit. In je hoofd komt er nu aan een kat het label ‘pijn’ te hangen. Iedere keer als jij nu een kat ziet, gaan jouw hersens kijken wat er op het label staat en daar staat pijn. Je lijf komt dan in actie en je voelt pijn. Je kunt ook angst voelen omdat je bang bent dat die kat jou pijn gaat doen. Je kan spontaan beginnen te huilen of je gaat heel hard schreeuwen. Dit gebeurt onbewust omdat jij een kat ziet. Met EFT gaan we iets anders op dat label schrijven. We halen eerst het label tevoorschijn en daarna zetten we er iets anders op. Bijvoorbeeld – oké. Als je de volgende keer dan een kat ziet, weet je nog wel dat een kat jou ooit pijn heeft gedaan, maar jouw lijf reageert niet meer. Zo kun je ook weer nieuwe ervaringen met katten opdoen die positief zijn.

 

Hoe gaat EFT in zijn werk?

Bij EFT tik je met twee of drie vingers op het uiteinde van energiebanen in je lichaam. De coach doet het voor en het kind hoeft het alleen maar na te doen. Tijdens het kloppen gaat het kind alles benoemen wat hoort bij de ervaring waar een negatieve lading op zit. Alle beelden, gedachten en gevoelens die bovenkomen mogen gezegd worden. Als coach begeleid je het kind door dit proces. Na een paar kloprondjes zal het negatieve gevoel uit het lichaam verdwijnen. Het kind is weer emotioneel vrij.

In mijn praktijk ga ik vaak nog een stapje verder. Het kind en ik gaan samen op zoek naar het beeld en een positieve emotie die ervoor in de plaats mag komen.

 

EFT en de wetenschap

Er zijn vele studies die aantonen dat EFT werkt. Inmiddels zijn er meer dan 230 studies gedaan naar EFT die een positief beeld laten zien. Echter duurt het tientallen jaren en duizenden onderzoeken, voordat geclaimd mag worden dat een methodiek of behandelmethode wetenschappelijk onderbouwd is (evidene based). Veel psychologen zetten EFT al in en hebben positieve ervaringen. EFT wordt in de VS en Australie als een erkende interventie ingezet.

 

Voorbeelden uit mijn praktijk

Een jongen kan moeilijk slapen. Hij denkt dat er monsters zijn die hem ’s nachts komen opeten. Deze angst heeft hij in zijn hoofd gezet. Hij heeft slapen een label van angst om monsters gegeven. Door EFT in te zetten is de angst weggehaald. Daarna hebben we besproken wat hij met de monsters zou kunnen doen. Sinds de EFT heeft hij geen nachtmerries meer gehad en slaapt hij rustig.

Zelf zegt hij: Slapen gaat goed en als de monsters toch komen weet ik wat ik kan doen. Dan slaap ik daarna weer verder.

Een tiener staat op de wachtlijst voor de psycholoog maar komt voor een aantal sessies bij mij. Haar grootste angst is om naar buiten te gaan en onder de mensen te zijn. Na 3 sessies komt ze opgetogen binnen. Ze is alleen met het openbaar vervoer naar de open dag voor een opleiding gegaan.

Een jongvolwassene is bang voor vuur. Door EFT te doen halen we de angst af van het vuur. In de zomer appte ze dat ze bij een groot kampvuur zat en zich heel relaxed voelde.

De vader van een tiener gaat vaak op zakenreis. De tiener is bang dat het vliegtuig waarin haar vader zit naar beneden stort. Een jaar nadat ik haar met EFT geholpen had, vroeg ik haar hoe het eigenlijk met haar gaat als haar vader weer op zakenreis moet. Ze keek me eerst vragend aan. Ik moest haar helpen herinneren dat ze een jaar geleden bij mij was vanwege haar angst. “o, ja”, zei ze, “nou daar heb ik dus helemaal geen last meer van”.

In mijn praktijk heb ik al veel kinderen en tieners mogen helpen om van hun angst af te komen. Een greep hieruit om nog beter te begrijpen waarvoor je EFT allemaal kunt inzetten; angst voor zwanen, angst voor slakken, niet meer willen sporten omdat daar iets naars gebeurd is, opgelopen trauma op school, angst om weer te zakken voor een tentamen, angst om CITO slecht te maken, mensen niet durven aan te spreken.

 

Heeft jouw kind ook last van angsten?

Zoals je hebt kunnen lezen is EFT een prachtige manier om de angst aan te gaan. Hoe kleiner de angst, hoe sneller opgelost. Wil je meer weten over EFT en of het in te zetten is bij jouw kind, neem dan contact met mij op voor een gratis kennismaking.

 

Ik gun jouw kind een emotioneel vrij leven en jij?