Hoelang blijf jij doormodderen voordat je hulp durft te vragen?

Er zijn altijd wel dingen in je leven waar je tegenaan loopt. Sommige dingen zijn kleine kiezelsteentje waar je makkelijk overheen stapt of opzij legt zodat jij je pad weer verder kunt volgen. Toch kom je soms een grotere steen tegen. Zo een waarvan je in eerste instantie denkt dat je die wel zelf kunt optillen en opzij kunt leggen. Maar als je daar dan eenmaal mee begint blijkt het niet zo eenvoudig te zijn als je had gedacht of verwacht. Hoelang blijf jij dan toch proberen om die steen op te ruimen?

Voor mijn gevoel heeft het erg te maken met de manier waarop je bent opgevoed. Mijn ouders deden alles zelf. Hebben nooit hulp gevraagd en loste de problemen zelf op. Ik heb daar geen mening of oordeel over het was gewoon zo. In mijn latere leven wilde ik dus ook alles zelf doen. Alles zelf oplossen. Dat me dat enorm veel tijd en energie kostte nam ik op de koop toe. Pas toen ik dingen uit handen durfde te geven en dus om hulp ging vragen, ging alles veel sneller, vlotter en bereikte ik het volgende stuk van mijn pad.

Sommige problemen worden zelfs groter als je geen hulp durft te vragen. Zo was mijn website gehackt en dat zou ik zelf wel oplossen. Ik heb wat gescholden, getierd, voelde me gestrest en de tranen stroomde rijkelijk. Na 2 volle dagen alleen aan dat probleem gewerkt te hebben, had ik het voor elkaar. Mijn website was weer van mij. Ik voelde geen euforie dat ik het voor elkaar had gekregen, ik voelde me helemaal leeg en uitgeteld. Het ergste was dat twee dagen later mijn site weer opnieuw gehackt was. Ik besloot om het niet meer zelf te doen en liet iemand ernaar kijken. Die wist mij meteen te wijzen op het feit dat ik iets open had staan waardoor anderen makkelijk mijn website over konden nemen. Na dat uitgezet te hebben en weer dezelfde handelingen te verrichten als daarvoor, was mijn website weer van mij en dat is zo gebleven. Als ik op dat moment dus geen hulp had gezocht was mijn probleem blijven bestaan. Was het niet slimmer en handiger geweest om er meteen iemand anders naar te laten kijken? Achteraf denk ik van wel, maar als je ervoor staat denk je vaak dat je het zelf wel kunt.

Zo is het ook met hulp vragen voor een uitdaging met je kind. Hoelang blijf je denken dat het zich wel oplost? Hoelang blijf je proberen om allerlei oplossingen voor je kind aan te dragen? Hoelang blijf je denken dat het wel meevalt?

In mijn praktijk hoor ik regelmatig; “er moet nu echt iets gebeuren want zo kan het niet langer”. Gelukkig werk ik niet met wachtlijsten dus kunnen ouders snel terecht, maar eigenlijk heb je dan al te lang gewacht. Is die steen op de weg alleen maar zwaarder geworden en lukt het je niet meer om deze op te ruimen.

Hoe zou het zijn als je eerder hulp was gaan zoeken voor jezelf en je kind? Dat zul je nooit weten maar het zal misschien wel je ogen hebben geopend en je het gevoel hebben gegeven dat hulp geen zwakte bod is maar juist heel sterk is.

Je kent vast de uitdrukking vele handen maken licht werk. Zo is het ook met hulp vragen. Als je met meerdere naar de uitdaging kijkt, zal het sneller opgelost zijn. Die zware steen in je eentje dragen is veel moeilijker dan wanneer iemand je meehelpt om te dragen. Daarbij komt ook nog dat als je iemand zoekt die verstand heeft van de manier waarop je die steen kunt verplaatsen, de steen ook zal verplaatsen.

Hulp zoeken is dus iets wat we kinderen al jong mogen leren. Op school wordt ook altijd gezegd; als je het niet snapt, vraag om hulp. Waarom durven of willen we dan als we ouder zijn geen hulp te vragen? Wat maakt dat het voor sommige ouders nog steeds voelt als een soort falen. Ook ik heb dat dus mogen leren. Ik vraag nu zonder enige schroom hulp als ik ergens tegenaanloop waarvan ik denk dat iemand anders mij daar goed bij zou kunnen helpen. Ik hoef het echt niet meer alleen te doen.

Jij als ouder mag dus ook gerust om hulp vragen. Zit je op dit moment met iets en wil je daar eens over sparren, bel of mail mij dan. Daar ben ik voor. Ik denk graag met je mee en bied je een passend traject aan. Wat houd je nog tegen?

Samen ruimen we de stenen op die op jouw pad en of die op het pad van je kind liggen.