Een mooie metafoor voor het leven is een stromende rivier.
Kijk eens naar jouw eigen rivier. Hoe stroomt jouw rivier dan?

Is het een rustig kabbelend riviertje, is het een kolkende rivier, stagneert de stroming door een dam of is er juist een waterval?

Iedere ouder maakt in zijn leven dingen mee die zijn/haar rivier anders laat stromen. Soms is het niet iets om je zorgen om te maken. Soms juist wel. Doordat je rivier anders stroomt ontstaat er ook weer ruimte voor groei.

 

Dam

Een dam, laat je in het hier en nu komen. Wat is er op dit moment belangrijk? Wat is het dat je even pas op de plaats moet maken? Misschien is het tijd om even rust te nemen en even helemaal niets te hoeven.
Een dam is ook een fijn punt om eens achterom te kijken en te zien welke mooie stukken van de rivier je al hebt mogen meemaken. Welke minder mooie stukken je hebt getrotseerd. Hoe deze stukken je verder hebben geholpen om in je oudertaak te groeien.
Waterval
Een waterval kan heerlijk zijn als je met de stroom mee durft te zwemmen. Er komen dan ineens allerlei nieuwe dingen op je pad. Grijp je ze vast op ga je er snel langs?
Een waterval kan ook veel energie kosten als je er tegenin probeert te zwemmen. Soms gaat het leven ineens heel snel en dreig je de grip kwijt te raken. Het liefst wil je dan terug naar het oude zoals het vroeger was. Als je de waterval durft te nemen zal je ontdekken dat je een persoonlijke groei doormaakt.

 

Kabbelend

Een kabbelende rivier kan fijn aanvoelen. Het geeft rust. Alles gaat zijn gangetje. Het leven lacht je toe. Als het te lang blijft kabbelen wordt het misschien wel saai en ga je op zoek naar avontuur. Dit is voor iedereen verschillend.
In een kabbelende rivier kun je soms ook minder alert zijn waardoor je je stoot aan een steen die onder water ligt. Je kunt ook je ogen sluiten en geen oog meer hebben voor alle mooie vissen en planten die in de rivier zijn of aan de oever staan.
Als jij je in een kabbelende rivier bevindt, kijk dan eens om je heen en geniet van al het moois dat je in je leven hebt.

 

Kolkend

Bij een kolkende rivier is het moeilijk om je hoofd boven water te houden. Vaak heb je het gevoel dat je verdrinkt. Het zijn vaak de moeilijke en nare gebeurtenissen die je meemaakt. Als het je niet lukt om je hoofd boven water te houden in die kolkende rivier heb je hulp van buitenaf nodig. Hulp van iemand die je een reddingsboei toewerpt. Het is aan jou om te bepalen wat je met die reddingsboei doet.

Waar bevind jij je op dit moment als ouder op je rivier?

 

Tiener

Jouw tiener heeft ook zijn eigen rivier. Hoe stroomt de rivier van jouw kind op dit moment?

Veel tieners voelen nu de kolkende rivier. Ze zijn op school. Ze moeten in een ritme. Er zijn regels waar ze zich aan moeten houden vanwege Corona. Mensen op straat dragen een mondkapje waardoor je geen emotie meer kunt zien. Dit kan voor sommige kinderen heel beangstigend werken. De teamsporten zijn deels stil gelegd. Ze hebben geen uitlaatklep meer voor hun energie. Dat alles maakt het voor kinderen niet makkelijk. Zij proberen hun hoofd boven water te houden.

Als jouw tiener zich in die kolkende rivier bevindt, heeft het jouw hulp hard nodig. Praat met je kind over zijn/haar gevoelens. Gevoelens mogen er zijn. Gevoelens geven de mogelijkheid om je te uiten over wat er in je lijf gebeurt en in je hoofd speelt. Wees als ouder nieuwsgierig. Bied je tiener een helpende hand om samen de kolkende rivier te bedwingen.

 Als je tiener daarna weer in een stukje rivier komt dat rustig stroomt, kijk dan eens wat het positieve is geweest van die kolkende rivier. Wat heeft je kind geleerd? Waar kan het nu beter mee omgaan? Welke gedachten hebben geholpen om niet te verdrinken in de kolkende rivier?

Ieder kind dat in een kolkende rivier zwemt, gun ik een reddingsboei. Ik hoop van harte dat jij als ouder jouw kind die reddingsboei toewerpt. Is jouw reddingsboei als ouder niet sterk genoeg om de kolkende rivier van je kind te bedwingen, zoek dan hulp bij een kindercoach of andere deskundige.