Ieder kind is onwijs wijs

 

Vind jij jouw kind ook onwijs wijs? Of denk je dan meteen aan begaafde kinderen?

 

Vanuit welk perspectief kijk en handel jij?

 

In mijn ogen zijn alle kinderen onwijs wijs. Ze hebben zoveel potentie in zich als ze geboren worden. Ze leren lopen, praten en zijn heel ondernemend. Die onbevangenheid geeft ze de mogelijkheid om te gaan ontdekken wat het leven te bieden heeft. Door de buitenwereld wordt een kind beïnvloed in zijn ontdekkingstocht. Het hoort aanmoedigen en afkeuringen. Zo leert het wat wel mag en wat niet. Maar alles vanuit het perspectief van de opvoeder. En waarschijnlijk ben jij die opvoeder.

 

Alles wat je doet, doe je uit liefde. Laten we daar in ieder geval van uitgaan. Maar ook jij bent gevormd door jouw opvoeding. Als jouw ouders het eng vonden als je in een boom klom, zou het heel goed kunnen dat jij dat ook eng vindt als jouw kind dat doet. Als jij je daar bewust van bent, kun je dingen anders gaan doen. Vaak laten kinderen zien wat jij als ouder nog mag aangaan om zelf ook te groeien.

 

 

Oordeelloos handelen

 

Laten we even teruggaan naar die wijsheid van het kind. Hoe zou het zijn als jij zonder oordeel naar je kind zou luisteren en vandaaruit beslissingen zou nemen? Zou je dan anders handelen en zou jouw kind dan meer haar eigen wijsheid aan mogen spreken.  Veel kinderen weten namelijk van binnen heel goed wat ze willen. Er zijn maar weinig kinderen die over hun eigen grenzen gaan.

 

Een heel simpel voorbeeld. In mijn praktijk had ik een doosje staan. Een soort kistje dat opgevist was uit de zee met een stukje visnet erop. Als een kind dan dat doosje wilde openen, zeiden veel ouders meteen; “niet aankomen”. Bij mij in de praktijk mogen kinderen overal aankomen. Dat vertel ik al bij de kennismaking. Als een kind dan toch het kistje openden zag het de tekst; Wat fijn dat jij nieuwsgierig bent. Als beloning mag je iets uit het kistje pakken en meenemen.

Veel kinderen durven het kistje niet meer te openen als hun ouders hebben gezegd dat ze er niet aan mogen komen. Ook al hebben zij opgeslagen dat je in de praktijk bij Ellen aan alles mag komen. Ouders ontnemen kinderen op dat moment hun eigen wijsheid. Hun nieuwsgierigheid, zonder dat ze zich dat beseffen.

 

 

Stel vragen en ontdek de wijsheid van je kind

 

Door vragen te stellen aan je kind ontdek je welke wijsheid zij in zich heeft. Vaak kunnen kinderen en zeker tieners prima aangeven waarom ze iets willen of juist niet willen. Probeer daarvoor open te staan. Dat wil niet zeggen dat jij als ouder de touwtjes uit handen moet geven. Jij blijft de ouder en zorgt voor je kind.

 

Wat voor een kind was jij zelf? Ging jij graag op onderzoek uit en wat vonden je ouders daarvan?