Je kunt je brein beïnvloeden

Ons brein doet wat wij denken

95 % van alles wat wij doen, doen wij vanuit ons onderbewuste. Je kunt je voorstellen dat als daar iets is opgeslagen het moeilijk te veranderen is. Je moet er dan bewust mee aan de slag gaan. Het is dan ook makkelijker om iets nieuws aan te leren dan iets af te leren of om te buigen.

Als jij als ouder je tiener voorleeft dat het glas half vol is, zal je tiener dat ook zo voelen. Dit omdat het onbewuste deel van haar is gevoed met de gedachte het leven is leuk.

Als jij zelf als kind bent opgevoed met het gevoel vanuit jouw ouders dat het glas altijd half leeg is, is de kans groot dat jij dat hebt overgenomen en dat je dat ook onbewust aan je eigen tiener doorgeeft.

Alles gaat heel makkelijk vanuit het onderbewuste. Stel je hebt altijd gesport dan blijf je dat doen omdat het goed voelt. Stel dat er in jou onderbewuste ligt opgeslagen dat er nooit genoeg eten is, dan zal jij altijd snaaien om toch aan voldoende eten te komen. Veel imprints heb je meegekregen vanaf je geboorte en soms daarvoor al. Deze imprints kunnen je hinderen. Toch is het goed om te weten dat je de dingen altijd nog kan omdraaien.

Ook op latere leeftijd slaan we dingen op die niet prettig voelen en dan komt onze piepmiep om de hoek kijken. De Piepmiep is dat stemmetje wat negatief tegen je praat. Als je dat stemmetje gaat geloven wordt het waarheid. Je brein doet wat je denkt.

Als jouw tiener tegen een toets opziet en tegen zichzelf zegt; ik haal die toets nooit. Zal ze het waarschijnlijk slechter maken dan wanneer ze tegen zichzelf zegt; ik heb goed geleerd, dus ik kan die toets halen.

Door dus positief naar de dingen te kijken en ze te benoemen, geven we signalen af aan ons brein. Het brein pikt dit op en we gaan er in geloven.

Op dit moment kun jij als ouder helpen met gedachtes om te buigen. Ga voor jezelf eens na hoe vaak jij zelf negatieve gedachten of opmerkingen hebt. Probeer die dan eens om te buigen. Als jij het goede voorbeeld geeft zal jouw tiener daar baat bij hebben.

Nu kan het best zijn dat jouw tiener een hele slechte ervaring met iets heeft gehad wat zich heeft vastgezet in het onbewuste brein. Het is dan heel lastig om met alleen maar positieve gedachten dit om te buigen. Dan heeft jouw tiener soms wat extra nodig, wat ik als coach kan bieden. Blijf dan niet tobben maar kom langs.