Heerlijk wandelen langs beekjes, over bospaden en slenteren door kleine dorpjes. In de vakantie geniet ik daar volop van. Altijd neem ik een rugzak mee. Gevuld met water, zonnebrand, iets te eten en een vestje of regenjas.

Gedurende de tocht wordt mijn rugzak lichter en toch vult het zich. Tijdens het wandelen drink ik het water op. Regelmatig smeer ik zonnebrand. Voor wat nieuwe energie neem ik iets te eten. De ballast gaat uit mijn rugzak waardoor er ruimte komt voor vele mooie momenten, herinneringen en ervaringen. Deze vullen mijn rugzak.

Als er gesproken wordt over het feit dat een kind een rugzak(je) heeft, gaat het altijd over de negatieve dingen. Wat het kind allemaal niet kan. Waar het hulp of extra ondersteuning bij nodig heeft. Nooit gaat het over hetgeen er in die rugzak zit wat helpend is, wat een extra dimensie aan het kind geeft. Waar het kind trots op kan en mag zijn.

Gaandeweg mijn loopbaan heb ik mijn rugzak gevuld. En dan heb ik het dus niet over ballast. Die ballast, negatieve ervaringen en gebeurtenissen heb ik opgeruimd. Een plek gegeven zodat ik er zonder negatieve emoties naar kan kijken of mee om kan gaan. Zodat ze me geen energie meer kosten en het niet zwaar aanvoelt. Er is daardoor ruimte in mijn rugzak ontstaan die ik ben gaan vullen met kennis, vaardigheden en herinneringen. Mijn rugzak is gevuld met alles wat ik kan gebruiken om zelf te groeien en alles wat ik kan inzetten om kinderen en jou als moeder te helpen om met de uitdaging waar je voor staat te helpen.

Als de rugzak die je nu draagt alleen uit ballast bestaat, voelt dat zwaar. Je wilt het liefste de rugzak afdoen, maar je weet niet hoe. Of het voelt zo vertrouwt die zware rugzak dat het lijkt alsof je niet anders kunt. Maar je hebt een keus. Wat wil je kwijt uit je rugzak en waar wil jij je rugzak mee vullen?

Hoe zwaar is de rugzak van jouw kind? Als jij precies weet hoe zwaar deze is, is er een grote kans dat jij die rugzak aan het dragen bent. Jij wilt dat je kind deze zware last niet hoeft te dragen en neemt deze last van haar over. Hierdoor wordt jouw rugzak nog zwaarder. De verlichting die je had gehoopt bij je kind te zien, komt niet. Als moeder kun je niet de zorgen van je kind op je nemen. Iedereen moet zijn eigen pad bewandelen met bijbehorende rugzak. Hoe fijn zou het zijn als jouw kind weet hoe zij haar eigen ballast moet opruimen en haar rugzak kan vullen met kennis en vaardigheden? Dat haar rugzak niet zwaar voelt maar voelt als een onuitputtelijke bron van kennis en vaardigheden?

Tijdens een sessie in mijn praktijk, vul ik mijn eigen rugzak weleens met heel veel boeken. Bij ieder boek vertel ik aan de tiener waar het boek voor staat. Als alle boeken erin zitten geef ik de rugzak aan mijn coachee en vraag of ze deze rugzak wil dragen. Vaak schrikken ze dan hoe zwaar het is. Als ik dan uitleg dat we deze boeken uit de rugzak kunnen halen door ze op te ruimen, willen ze dat heel graag. Ze zijn dan extra gemotiveerd om te werken aan de uitdaging waarvoor ze staan.

  • Wil je weten wat er in jouw rugzak zit en hoe je dat op kan ruimen?
  • Wil je dat jouw kind met een lichtere rugzak mag lopen?
  • Wil je dat de rugzak van je kind gevuld wordt met vaardigheden?
  • Wil jij weten wat er in mijn rugzak zit waarmee ik jou en je kind zou kunnen helpen?

Is je antwoord op één van de vragen ‘ja’. Bel me dan. We praten er samen verder over.