In de zomer van 2021 deed ik een opleiding Familieopstellingen met kinderen en jongeren. Daar deden we ook oefeningen met kleine speelgoeddieren. Ik voelde meteen dat ik die wilde hebben. Toch duurde het anderhalf jaar voordat ik ze aanschafte. Ik had allerlei niet helpende gedachten;

Ik moet ze in Duitsland bestellen misschien komt het dan niet aan.

Mag ik als Nederlands bedrijf daar wel bestellen?

Het is wel heel duur materiaal. Kan ik niet beter op zoek gaan naar een alternatief?

Zo bleef ik mezelf steeds tegenhouden om de dieren aan te schaffen.

De omslag kwam toen een vriendin/collega zei; “Ellen je onthoudt niet alleen jezelf van prachtig materiaal maar ook je coachees van mooie werkvormen”. Dezelfde dag heb ik ze nog besteld. Het idee dat ik mijn coachees tekort deed, raakte me enorm. Dat wilde ik niet. Zij verdienen het beste.

De bestelling en betaling verliep vlekkeloos. De dieren zijn binnen en alleen al naar het kijken naar de dieren maakt me gelukkig. Enthousiast als ik ben, deelde ik dit ook met mijn dochter. Zij wilde weten wat ik er mee kon doen in de praktijk.

“Stel je eens voor dat je een dier zou mogen zijn. Welk dier kies je dan? Wat maakt dit dier zo bijzonder? Welke eigenschappen heeft dit dier? Heb jij deze eigenschappen ook? Zou jij deze eigenschappen willen hebben en hoe zorg je ervoor dat je ze ook krijgt?”

Zomaar wat vragen die ik haar stelden. Voor we er erg in hadden waren we een half uur verder en hadden we het slechts over één dier gehad.

Uit zichzelf vertelde ze dat ze mij als lieveheersbeestje zag. De eigenschappen die ze aan het lieveheersbeestje toeschreef waren;

  • iedereen vindt het diertje leuk
  • een lieveheersbeestje is lief
  • je wordt er vrolijk van

Je snapt dat mijn dag niet meer stuk kon.

De dieren kan ik op veel meer manieren inzetten om ervoor te zorgen dat de coachees op een relaxte manier dingen kunnen vertellen en verwoorden.

Een mooie vorm is ook om zichzelf neer te zetten met haar vrienden en vriendinnen om zich heen. Welke dieren kiezen ze uit voor hun beste vriend/vriendin en waarom? Of welke dieren kiezen ze voor hun gezinsleden.

Er borrelen zoveel ideeën en vragen in mijn hoofd op als ik naar de dieren kijk, dat ik ze veel zal gaan gebruiken in mijn praktijk.

Met welk dier zou jij jezelf vergelijken en is dat ook het dier dat je wil zijn?

Deze vraag kun jij ook aan je tiener stellen. Ga op die manier eens met haar in gesprek. Zo kun je op een leuke manier horen hoe ze over zichzelf denkt en wat ze nog graag zou willen ontwikkelen.