Ieder kind heeft liefde nodig.
Iedere ouder geeft liefde.

Hoe kan het dan toch dat jouw kind niet de liefde voelt die jij het geeft?
Hoe komt het dat jouw kind vindt dat het te weinig complimenten krijgt, terwijl jij denkt maar die geef ik toch wel.
Hoe komt het dat als jij je liefde wil laten blijken door te knuffelen, je kind zich van je afduwt?

Wil je hier meer over weten, lees verder.

Volgens het boek “De 5 talen van de liefde van kinderen” door Ross Campbell en Gaby Chapman zijn er 5 manier waarop kinderen ervaren dat jij als ouder van hem/haar houdt;

Er zijn 5 manieren/talen waarop jouw kind liefde ervaart.
– Lichamelijke aanraking
– Positieve woorden
– Tijd en aandacht
– Cadeaus
– Dienstbaarheid

Ieder kind heeft een voorkeur. Dat wil niet zeggen dat jouw kind maar op één manier liefde kan ontvangen. Die ene manier is echter wel zoals het kind het meest voelt dat er van hem/haar gehouden wordt.

Heb jij al een idee wat de voorkeurs liefdestaal van jouw kind is?

Lichamelijke aanraking
Er zijn veel vormen van lichamelijke aanraking. Denk hierbij niet alleen aan knuffelen en kusjes geven maar ook aan stoeien, masseren, dicht tegen elkaar aanzitten op de bank, op schoot zitten, hand vasthouden.

Positieve woorden
Woorden zijn erg krachtig. Door positieve woorden op een liefdevolle manier uit te spreken komen ze bij jouw kind binnen als een warm gevoel. Als liefde.
Woorden die prijzen om wie je bent. Om wat je doet of hoe je met dingen/situaties omgaat.

Tijd en aandacht
Aandacht vraagt een kind vaak zelf, maar aandacht geven is iets anders. Je volledig richten op je kind en al het anderen om je heen even vergeten, is voor veel ouders lastig. Bij tijd en aandacht heeft jouw kind echt jouw volledige aandacht nodig. Gun het die door met je kind in gesprek te gaan, een spelletje te spelen of mee te spelen met het speelgoed. Samen iets bouwen of puzzelen. Vergeet op dat moment je telefoon, je werk of wat dan ook. Laat je niet afleiden.

Cadeaus
Ik hoor je al zeggen; maar ieder kind wil toch een cadeautje krijgen? Ja de meeste kinderen vinden het leuk om af en toe iets te krijgen maar dat wil nog niet zeggen dat cadeaus krijgen ook echt de voorkeurstaal van jouw kind is. Kijk hoe jouw kind omgaat met een gekregen cadeautje. Is het er helemaal idolaat van? Moet het ’s avonds mee naar bed en staat het er de volgende morgen weer mee op? Moet iedereen horen dat het iets heeft gekregen en wat dat is? Of is het alleen enthousiast op het moment van krijgen en uitpakken. Verdwijnt het daarna in een hoek of op een stapel en pas als ernaar gevraagd wordt komt het weer tevoorschijn. Je snapt nu vast het verschil.

Dienstbaarheid
Jij als ouder bent op veel momenten dienstbaar naar je kind. Als jouw kind iets nog niet kan, help je het. Zoals bijv veters strikken, meefietsen naar de sport. Dienstbaarheid als liefdestaal is hulp bieden bij dingen die jouw kind zelf zou kunnen. Je brengt je kind naar de sport omdat het te jong is om zelfstandig met de fiets te gaan. Als je kind oud genoeg is, gaat het zelfstandig. Op een dag regent het en jij biedt aan om je kind met de auto naar de sportles te brengen en het ook weer op te halen. Op dat moment toon je dienstbaarheid.

Ieder kind heeft een voorkeur voor één van deze 5 talen.
Weet jij al welke taal van liefde jouw kind spreekt?

Ja. Prima dan weet je hoe je de liefde voor je kind kunt laten blijken.

Nee. Stel dan de volgende vraag aan je kind; hoe weet je dat mama/papa van je houdt?
Het antwoord dat je kind geeft, laat vaak al zien welke taal van liefde de voorkeur heeft.

Nu je weet wat de voorkeurs liefdestaal van je kind is en je deze dus goed kunt geven is er nog een ander aspect.

Wanneer geef jij jouw kind een teken van liefde?

Het geven van liefde doe je vaak vanuit je gevoel. Je denkt er niet bewust bij na. Stel dat je dat wel zou gaan doen. Let dan eens op wanneer jij je kind een teken van liefde geeft.
Is dit op een moment waarop jij je kind als mens waardeert?
Op een moment waarop jij de prestatie van je kind waardeert?
Of doe je dit op goed gedrag wat je kind laat zien?

Probeer hierin te variëren. Je zult begrijpen dat de liefde het meest binnenkomt als je jouw kind als mens waardeert. Je zegt dan eigenlijk; ik hou van jou zoals je bent!