Zelfvertrouwen is heel simpel gezegd de mate waarin je vertrouwen hebt, iets zelf te kunnen.

Als jouw tiener te weinig zelfvertrouwen heeft, zul jij dat als moeder zeker voelen. Misschien zegt ze het zelfs wel tegen je. En wat doe je er dan aan?

Iedereen heeft een mate van zelfvertrouwen. Als het helemaal niet aanwezig zou zijn, zit je thuis en doe je niets. Alles wat je doet heeft met zelfvertrouwen te maken. Bij de dingen die je gewoon vindt om te doen, heb je niet het gevoel dat je blaakt van zelfvertrouwen. Toch is er een eerste keer geweest en heb je toen vertrouwen moeten hebben in hetgeen je ging doen.

Als jouw kind nieuwe dingen durft aan te gaan heeft het zelfvertrouwen. Ze vertrouwt erop dat ze het kan, dat het goed gaat. Bij wat minder zelfvertrouwen zul jij je tiener stimuleren om dingen te gaan doen, te ondernemen. Als zij het dan gedaan heeft, voelt ze een fijn gevoel en zal haar zelfvertrouwen groeien. Hoe vaker ze hetzelfde doet, hoe ‘normaler’ het wordt en daarna heeft ze niet eens meer in de gaten dat ze er zelfvertrouwen voor nodig heeft omdat het ‘gewoon’ is geworden.

Eigenlijk begint het al jongs af aan. Ze gaat op ontdekkingstocht en ervaart dat ze dingen kan. Zitten, lopen, praten, etc. Als ze daarvoor geprezen wordt groeit haar zelfvertrouwen.

Zodra ze iets meemaakt wat niet helemaal goed gaat, begint het zelfvertrouwen wat af te brokkelen. Hoe vaker ze een negatieve ervaring heeft, hoe minder haar zelfvertrouwen wordt. Kijk samen met je kind, hoe het komt dat ze een paar keer een negatieve ervaring heeft gehad. Hoe kunnen jullie er samen voor zorgen dat ze weer een positieve ervaring krijgt?

Ga uit van haar kwaliteiten en talenten. Als ze weet waar ze goed in is, kan ze dat ook inzetten op momenten dat ze twijfelt of onzeker is.

De gedachten ik heb geen zelfvertrouwen is niet helpend. Ze heeft namelijk op een ander vlak wel zelfvertrouwen. Vertel haar dat ze minder zelfvertrouwen heeft op dit specifieke gebied. Dat dat oké is en dat ze eraan kan werken om zich daar ook goed bij te gaan voelen. Als moeder heb jij daar een voorbeeldrol in. Laat haar zien dat jij ook niet altijd alles doet zonder enig gevoel van angst (kan ik het wel, sla ik geen flater, wat nou als….). Vertel haar dat je de dingen dan toch doet en zo je zelfvertrouwen laat groeien.

Ga eens met haar in gesprek en stel de volgende vragen:

  • Wie ben ik (je naam)
  • Wat vind ik leuk om te doen?
  • Wat kan ik goed?
  • Wat wil ik bereiken?
  • Wanneer ben ik blij?

Hoe beter zij zichzelf leert kennen, hoe meer ze voelt dat dat ze zelfvertrouwen heeft. Ze leert dan ook om haar kwaliteiten en talenten zo in te zetten dat het in lastige situatie toch lukt.

Waar zelfvertrouwen erg van groeit? Complimenten krijgen.

Kan jouw kind complimenten ook daadwerkelijk ontvangen? Laat haar voelen wat het in haar lichaam doet als jij haar een compliment geeft? Als een tiener het lastig vindt om een compliment te ontvangen, is het vaak zo dat jij als moeder dat ook moeilijk vindt. Ga er mee aan de slag. Probeer een compliment binnen te laten komen, geniet ervan. Jij helpt dan ook je dochter.

Onder heel veel angsten zit ook een gebrek aan zelfvertrouwen.

  • Faalangst – onvoldoende vertrouwen hebben in jezelf dat jij het kunt
  • Sociale angst – onvoldoende vertrouwen hebben in jezelf dat jij contact kunt leggen
  • Hoogte vrees – onvoldoende vertrouwen hebben in jezelf dat jij jezelf onder controle hebt en niet naar beneden springt
  • Examenvrees – onvoldoende vertrouwen hebben in jezelf dat jij geen black-out krijgt

 

Heeft jouw tiener angsten of te weinig zelfvertrouwen? Laat mij jullie helpen.

Maak vrijblijvend een afspraak.